Scenkostdagarna 2024

5-7 oktober i Gnesta

Scenkostdagarna 2024

Mer info kommer snart!

Medverkande grupper och föreställningar 2024:

 

Det känns | Clownclubben i samarbete med Mdf och Teater Rita Prick

5-8 år, 30 minuter lång

Det är alltid någon känsla som far runt i kroppen. Ibland flera. När känslorna är sköna då känns det lättare men när känslorna är jobbiga då kan det i stället känns tungt och kroppen ropar ut…

-Hallå, något är på tok!

Då gäller det att lyssna noga så man förstår vad kroppen vill. 

-Men hur jag kunna förstå vad kroppen vill om jag inte ens vet vad det är jag känner?

-Var sitter min glädje, hur blir jag när jag blir arg, hur känns min rädsla och varför skäms jag när jag säger fel? 

Följ med när clownen Bolle försöker förstå sina egna känslor, allt för att lära känna sig själv och förstå hur andra känner.

Flickan med framtiden | Teater Sörmland

13-18 år, 60 minuter lång

FLICKAN MED FRAMTIDEN är en musikalisk monolog om resan ut i ett postpandemiskt vuxenliv. Generation Z är en generation uppvuxen i en hyperindividualistisk tidsanda, hårdare arbetsklimat, ökade klasskillnader och högernationalistiska vindar. Och ovanpå allt vilar ett obestridligt faktum: Om 6 år måste alla koldioxidutsläpp upphöra helt och hållet om en total klimat- och samhällskollaps ska kunna undvikas. Genom att våga närma oss tankar kring att ge upp, att inte orka mer och huruvida man ska leva eller inte vill denna föreställning öppna dörren för diskussioner om motsatsen – att våga drömma om en framtid. FLICKAN MED FRAMTIDEN handlar om att hantera en osäker framtid, förbjudna tankar och att söka hjälp.

Regnbågsskatten | Mer Dans åt Folket

Från 5 år, 40 minuter lång

Aj, aj pirater

Gör skutan klar

Skepp ohoj kamrater 

Kom an vi drar!

Välkomna till en dans- och cirkusupplevelse som tar er med på en fartfylld resa över böljande blå vatten, ackompanjerad av nyskriven musik och poesi på rim.

I Regnbågsskatten möter ni tre dansande cirkuspirater som rör sig över stormiga hav med hissade segel. Vi svingar oss från en kinesisk påle, vi klättrar i master, vi simmar och söker efter skatten vid regnbågens slut. Föreställningen utforskar viktiga teman som normer, vänskap och gemenskap. Låt dig fängslas av den fantasifulla världen med starka, egensinniga och vänliga pirater som hjälps åt.

Föreställningen är skapad fritt efter boken Piraterna och regnbågsskatten av Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Kaminsky.

Här kommer Ville och Valle och Viktor! | Terrastella Scen & Film

Från 5 år, 45 minuter lång

En musik- och teaterupplevelse för alla barn och familjer. De oförglömliga supershowartisterna med sina oväntade upptåg, satiriska och pricksäkra dialoger och den grammisbelönade musiken, återuppstår nu i nygammal tappning.I spetsen ser vi Dag Andersson, känd från Cirkus Imago på SVT, som antagonisten Ville, de tusen konsternas mästare. Med sig har han multiinstrumentalisten och teater- direktören Daniel Rudholm som pacifisten Valle, de 999 konsternas mästare. Tillsammans möter de vår tids Harpo Marx tillika visionären och dramatikern Magdi Beky Winnerstam som Viktor, den levande dockan. Kända låtar som Ljugvisan, Valles dröm avlöser varandra medan de tar sig genom Sverige och diskuterar frågor som demokrati, miljö och rättvisa. Det är lekfullt och engagerande och mer aktuellt än någonsin.

Riddarna av det amerikanska fläsket | Stålspets & Beck

Från 5 år, 45 minuter lång

Följ med in i det fria men ack så svåra livet som skogsarbetare vid förra sekelskiftet!

Berättarföreställning om skogen och arbetet där. Fokus ligger på skogsarbetarnas levnadsförhållanden och folktro.

Hur var det egentligen att arbeta som timmerman, milare, flottare och med tjärbränning? Varför var man tvungen att äta så mycket?

Vilka väsen hjälpte till i milorna och vad aktade man sig för?

Josefina Elvira och Carl Simon berättar tillsammans med Mickel räv. Publiken lyssnar och ibland sjunger vi även tillsammans i skogsarbetarnas musik. Då och då diskuterar och filosoferar vi om arbetsvillkor, folktro och den stora skogen!

Asken Yggdrasil-en gammal gudomlig historia | Teater Skata

7-12 år, 50 minuter lång

Långt borta i världen innan jorden blev rund och började gå runt solen fanns ingenting, utom ett stort träd som heter Yggdrasil. Vid trädets rot sitter nornorna som råder över alla andra varelser. De spinner människornas livstrådar och bestämmer över dag och natt.

I vår föreställning har nornorna med sig en liten teater där de visar hur de gick till i tidens begynnelse, hur trädes grenverk är befolkat av gudar, gudinnor, jättar, djur, människor och andra underliga varelser. Hur de lever, älskar, kämpar och dör och hur världsträdet till slut sveps i väg i Ragnaröks stormar för att födas på nytt med de sista människorna som seglar ut i rymden på sin barkbit, som de kallar jorden… 

HAMLET - för de minsta | Teater Sörmland

6-12 år, 40 minuter lång

HAMLET är en saga där mötet med publiken är överordnat narrativet. Med hjälp av litteraturens mest missförstådda skilsmässobarn – Hamlet, ger sig publik och skådespelare ut på en interaktiv upptäcktsfärd bland flyttkartonger och färgsprakande rekvisita för att försöka hitta svaret på hur man hanterar att ens familj förändras trots att man själv inte vill det. Genom att berätta om sitt liv hjälper clownen Hamlet barnen Sam och Pom att våga säga det de inte vågar, att gå över gränser och stå upp för sig själva. Och publiken ska med! Här behövs alla smarta förslag och erfarenheter för att knäcka nöten. Föreställningen handlar om att våga ställa krav på trygghet trots att livet förändras.  Förhoppningsvis förstår även Hamlet tillslut att hämnd inte är vad han egentligen vill ha, utan kärlek.

Veva veva positiv | Bissa Abelli

3-7 år och vuxna, 40 minuter lång

VEVA VEVA POSITIV, är en fantasi om hur det kan ha sett ut när 1800-talets artister roade gammal och ung. Föreställningen är uppbyggd som en varieté med inslag av gamla rim och ramsor, trolleri, baktaleri, gamla barnvisor och dockorna Kalle Kanin och Apan Yoko            

Instrumentan som vi spelar på är tvärflöjt, ukulele, lergök, kam och så positiv förstås.

Några av sångerna som vi sjunger i föreställningen har vi hittat i ”Nu ska vi sjunga”. De andra visorna har vi lärt oss av släktingar och vänner. I föreställningen medverkar: Bissa Abelli, trollkonstnär, dockspelare och buktalare och Harald Lowden, konstnär, scenograf och positivhalare.

Bockarna Bruse - en clownsaga | Propellerteatern

6-100 år, 40 minuter lång

Clownerna Mahatma och Bowling ger sig här i kast med sagan om De tre bockarna Bruse. Handlingen är enkel, tre bockar ska gå över en bro för att få äta av det friska gröna gräset på andra sidan, bron vaktas dock av ett troll. Det till synes enkla blir med clownernas fantasi till något alldeles extra.

 

Balkan Epic | Musikteater Unna

Vuxna, 130 minuter lång

Strahil berättar för Anders om Dedo Mite som fångar småfisk med hagelbössa i floden Struma. Om barnsoldaterna i Pirin-Makedonien under 2:a världskriget. Och om hålet han har i sitt ben. Strahil tillverkar ljuddämpare till handeldvapen i husets källare. Han har ett fantastiskt bibliotek med klassiska mästerverk. Han är beväpnad när han går till kontoret på Alfa-Laval. Och det är det bara Anders som vet.

En söndag i maj 1988 ringer det på dörren till radhuset i Hallunda. In stiger en man som haltar och har svårt att andas. 

Med en unik berättarform som sömlöst flätar samman muntligt och musikaliskt berättande ger sig Balkan Epic ut på en jakt efter att förstå krigets följder, en fars agerande mot sina barn och längtan efter ett liv som inte är möjligt.

Ginnungagap - De nio världarna del 1 | Musikteater Unna

Åk 1-6 / familjeföreställning, 40 minuter lång

I första delen skapas världen av den döde jätten Ymers kropp. I världsträdet Yggdrasil finns nio världar som befolkas av gudar, människor, väsen och jättar. Föreställningen avslutas med att Oden träffar Mimer för att få visdom. Han offrar sitt ena öga och hänger i ett träd i nio dagar för att kunna resa genom alla världar.

Rädsloverket | Långsjö teater

6-12 år, 40 minuter lång

Välkommen på ett interaktivt studiebesök till Rädsloverket!

Bossa, Bågart och Bronko är kompostmästare. De jobbar med rädsloverkets stora kompost där människornas rädslor övervinns till ny näring och energi. Med beatbox, loopmaskiner och vaggsång håller de den vibrerande komposten i rätt stämning. Men när rädsloflödet till komposten börjar öka okontrollerat vet ingen av dem vad som kan hända… Nu gäller det att behålla lugnet! 

Med musik, mask, ljuseffekter och mycket humor tar denna föreställning barns rädslor på allvar. Den utforskar hur vi kan möta våra rädslor oavsett om det handlar om zombies, grupptryck, klimathot eller krig. 

Kom rädsla! Kom oro! Kompost!

Selfie | Teater till Dig

Från 11 år, 35 minuter lång

Vad innebär det att exponera sitt liv, sina känslor och erfarenheter offentligt?

Var går gränsen mellan det personliga och det privata? Vad blir då uppfattningen av den inre verkligheten? Vad finns bakom bilden? Hur känns det inuti när det inte stämmer och vem kan jag tala med om detta? Föreställningen bygger på autentiska brev och mejl. De beskriver ungas livssituation, den verklighet vi lever i idag, frågor som bränner och berör och som både unga och vuxna kan identifiera sig med. Breven innehåller också mycket humor, känslor som beskriver det positiva med att använda nätet och de möjligheter till kunskapsinhämtande, kontakter och intressen det ger.